Tandlægeskræk

Næsten halvdelen af Danmarks befolkning er nervøse for at gå til tandlægen. Ca. 10 % af befolkningen har det så svært, at de reelt lider af tandlægeskræk. Det betyder for mange, at de helt undgår at gå til tandlæge.

Hvad er odontofobi?
I svær form kan tandlægeskræk tage form af en direkte fobisk angst for tandlæger og tandbehandling. I disse tilfælde bruges begrebet odontofobi.

I nogle tilfælde er angsten relateret til bestemte sanseindtryk, f.eks lyd ved boring, injektion, tandrensning, vibrationer, lugte, eller for noget gør ondt. Nogle beretter ligeledes, at angsten udspringer af oplevelsen af kontroltab under tandbehandling.

Hvorfor får man tandlægeskræk?

Det kan som regel spores tilbage til enten en enkeltstående ubehagelig hændelse eller en række mindre forhold, der tilsammen har akkumuleret sig til en egentlig tandlægeskræk.

De fleste har fået grundlagt angsten for tandlægebesøg i barndommen, hvor de har haft ubehagelige oplevelser med tandlægen.

Nogle mennesker er mere disponible for at udvikle angst og fobi end andre. Der findes ikke en entydig forklaring på, hvorfor tandlægeskræk udvikler sig, men lidelsen er heldigvis mulig at behandle. Man kan relativt hurtigt få tandlægeskrækken under kontrol.

Det er vigtigt at have dialog med os om din tandlægeskræk.

Hvad kan man selv gøre?

Er du bange for at gå til tandlæge, kan disse nedenstående råd måske hjælpe dig:

  • Erkend din angst. Husk, at du er en af de mange, der er bange og at det ikke er noget at være flov over. Fortæl os når du er bange, og hvad du er bange for.
  • Lav præcise aftaler om behandlingen, så vi har de samme forventninger. Det er en god ide med pauser, hvis du har brug for det.
  • Det er vigtigt at møde veludhvilet op til behandling. Vælg den bedste behandlingstid for dig.
  • Forbered dig ved at indøve en eller anden form for afslapningsøvelse.
  • Brug musik specielt til afslapning.
  • Sig fra, hvis det er ubehageligt.
  • Tag eventuelt en person med som du er tryg ved.

Gå regelmæssigt til tandlæge. Det er bedste måde at mindske tandlægeskræk. Aftal ny tid fra gang til gang. Overhold de aftalte tidspunkter og meld kun afbud i god tid, hvis det bliver absolut nødvendigt og aftal en ny tid med det samme.